Aby korzystać z forum musisz się zarejestrować!

nerwica

nerwica

Postprzez szakal100 w 02 Lis 2008, 22:23

Czy ktoś mi wytłumaczy na czym polega nerwica?
szakal100

Dołączenie: 14 Paź 2008, 19:49

Re: nerwica

Postprzez danek w 27 Sty 2009, 00:03

Co to jest nerwica? Nie jestem psychologiem, ale wydaje mi się, że to jest nadmierne denerwowanie się z byle powodu. Czy mam rację? :?:
danek

Dołączenie: 01 Paź 2008, 18:07

Postprzez empty w 16 Lut 2009, 23:52

Danek po czesci masz racje na pewno! wiem ze objawy sa zwiazane z narządami trzewnymi tj. bóle żołądka, serca..., wystepuje rowniez depresja no i co najgorsze człowiek cały czas czuje sie spięty i zamyślony, oczywiscie najczesciej spowodowane pracą (najczęstsze przypadki)
empty

Dołączenie: 16 Lut 2009, 17:56

Postprzez niugi w 03 Mar 2009, 12:11

empty.Masz rację.Nerwica to głównie ból żołądka lub w okolicy serca. Powód stres w pracy, lęk przed czymś ,często to strach przed klasówka lub egzaminami na studiach. Ja to przerabiałam właśnie na studiach na I i II roku zwłaszcza w trakcie sesji egzaminacyjnej.Ciągły bardzo dolegliwy ból żołądka . Pomagają środki rozkurczowe i uspokajające. Na początek proponuję pić melisę jeżeli to nie pomaga to należy skorzystać z porady lekarza. Taka dolegliwość często określana jest jako nerwica żołądka.
niugi

Dołączenie: 03 Mar 2009, 09:30

Postprzez egzesja w 17 Mar 2009, 21:09

Przecież sami możemy się rozluźnić, zlikwidowac napięcia, czy umieć je kontrolować bez pomocy środków uspokajających, wizyt u lekarza itp.
Medytacja relaksacyjna - wiadomo jest to czasochłonniejsze niż tabletka połknięta w przeciągu kilku sekund.
Pomalowanie pokoju na chłodniejsze, pastelowe kolory.
Nauka oddychania.
2 "rzeczy" ćwiczone codziennie i problem znika, a sam człowiek czuje się jak nowo narodzony.
Oddychanie, medytacja są stare jak świat - jak myślicie dlaczego? Zobaczcie sami.
egzesja

Dołączenie: 15 Mar 2009, 00:12
Miejscowość: Liverpool/Tychy

Postprzez bibo w 30 Maj 2009, 23:58

Egzezja uwierz nie jest to takie proste. Może trzeba miesięcy ćwiczeń, aby medytacje i ćwiczenia relaksacyjne dawały skutek. U mnie to niestety nie działa. Cały czas jestem spiety i mimo, że zrobię sobie gorącą kąpiel z olejkami to po wyjściu z wanny znów czuję ssanie w dołku bo jutr bedzie ciężki dzień. Tu jest sztuka, aby zapomnieć o czekających nas trudnościach i żyć dnien dzisiejszym. Carpe diem! Ale jak!!!!
bibo

Dołączenie: 08 Sty 2009, 10:44

Postprzez poranna3 w 09 Cze 2009, 13:34

Wiem, że to trudne żyć chwilą i z niej się cieszyć, ale warto próbować. Może nie miałam aż takich problemów jak pisze bibo, ale zawsze starałam się żyć chwilą. Wykorzystywać czas kiedy mogłam odpocząć. Powtarzałam sobie odpoczywam, teraz odpoczywam, patrzę na coś ładnego , przyjemnego, nawet jak szłam do sklepu to po drodze myślałam o pięknych rzeczach byle nie o problemach , które na chwilę zastawiłam. Mnie to bardzo pomagało. Przecież nie zawsze jest pod górkę i problemy też mają swój kres. Nie myśl na zapas o czekających Cię trudnościach, każdy dzień jest inny i warto mieć nadzieję, że będzie lepiej. Powodzenia.
poranna3

Dołączenie: 09 Paź 2008, 20:10

Postprzez bibo w 31 Sie 2010, 18:06

Jak można się zrelaksować skoro nie potrafię się skupić na czytaniu książki, a leżenie potęguje stres bo...się nic nie robi? Jak przezwyciężyć chęć ciągłego "czegoś robienia'?
bibo

Dołączenie: 08 Sty 2009, 10:44

Powróć do nerwice

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość