Aby korzystać z forum musisz się zarejestrować!

Jak pokonać chęć jedzenia, ciągłe podjadanie.

Jak pokonać chęć jedzenia, ciągłe podjadanie.

Postprzez poranna3 w 10 Sty 2009, 23:09

Chodzi mi o otyłość z powodu nadmiernego jedzenia. Co zrobić żeby się ograniczyć z jedzeniem. Szczególnie jedzeniem rzeczy niezdrowych , ale smacznych . Czy ktoś ma jakąś radę.
poranna3

Dołączenie: 09 Paź 2008, 20:10

Re: Jak pokonać chęć jedzenia, ciągłe podjadanie.

Postprzez mig2oo8o w 16 Sty 2009, 21:34

ja mam taki swój sposób: unikanie okazji. chodzi mi o to, aby unikać możliwości do jedzenia. staram się w domu nie mieć nic do jedzenia, tj. oczywiście tylko tyle by mi wystarczyło na śniadanie, obiad itd. tj. minimum do normalnego przeżycia (zero słodyczy, chipsów itd.). unikam robienia zapasów na dłużej, a będąc w sklepie kupuje produkty odżywcze a nie tuczące (nie słodycze itp.). co do sklepu własnie, zanim wejdę to robie sobie w głowie liste produktów, które musze kupić (chleb, masło, szyneczka). wchodząc do sklepu, mam wszystko w głowie i staram się robić szybko zakupy i szybko wyjść aby nie dać się skusić na zakup czegoś nie zdrowego. to samo tyczy się fast foodów. wole iść dłuższą drogą, niż krótszą ale koło jakiegoś baru.

jeśli o mnie chodzi to skutkuje. należe do osób, którym nie zabardzo chce się wychodzić i iść do sklepu 30 min (tam i zpowrotem) by sobie coś kupić do jedzenia słodkiego. pozatym czego oko nie widzi tego żołądkowi nie żal :P
mig2oo8o

Dołączenie: 16 Sty 2009, 21:23

Postprzez tonysoprano w 17 Sty 2009, 22:25

hehe popieram kolege jesli chodzi o jedzienie robie podobnie.. moze nie mam problemow z nadwaga ale nie lubie jak cos sie odklada, a ze kocham slodycze to i musze walczyc ze soba aby sie nie przejadac a szczegolnie w nocy. Ja znowu staram sie miec pewna ilosc owocow aby nimi zaglusic pragnienie slodkiego ale raz na tydzien pozwalam sobie na to co tylko dusza zapragnie !!! 8-)
tonysoprano

Dołączenie: 17 Paź 2008, 00:16

Postprzez Najlepsza w 28 Lut 2009, 23:53

Nadwaga to poważny problem.Wystrczy tylko baaardzo duuzo checi,motywacji..cierpliwosci no i czasu :x :x
Najlepsza

Dołączenie: 28 Lut 2009, 23:51

Postprzez niugi w 03 Mar 2009, 12:25

Wszyscy macie rację. Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal. Nie chodzi jednak o to aby się katować. Najważniejsze są 4 - 6 godz przerwy między posiłkami, ale co zrobić jak ma się ochotę na podjadanie w tym czasie. Mój sposób pokrojona w plasterki marchewka i jabłko do podjadania lub kefir albo jogurt z płatkami jęczmiennymi lub otrębami. Trzeba tylko czasu i wytrwałości. Może być też sok owocowy typu Kubuś lub inny. te produkty nie tuczą. życze powodzenia i wytrwałości.
niugi

Dołączenie: 03 Mar 2009, 09:30

Postprzez wusik w 30 Lip 2009, 10:35

mig2oo8o napisał(a):ja mam taki swój sposób: unikanie okazji. chodzi mi o to, aby unikać możliwości do jedzenia. staram się w domu nie mieć nic do jedzenia, tj. oczywiście tylko tyle by mi wystarczyło na śniadanie, obiad itd. tj. minimum do normalnego przeżycia (zero słodyczy, chipsów itd.). unikam robienia zapasów na dłużej, a będąc w sklepie kupuje produkty odżywcze a nie tuczące (nie słodycze itp.). co do sklepu własnie, zanim wejdę to robie sobie w głowie liste produktów, które musze kupić (chleb, masło, szyneczka). wchodząc do sklepu, mam wszystko w głowie i staram się robić szybko zakupy i szybko wyjść aby nie dać się skusić na zakup czegoś nie zdrowego. to samo tyczy się fast foodów. wole iść dłuższą drogą, niż krótszą ale koło jakiegoś baru.

jeśli o mnie chodzi to skutkuje. należe do osób, którym nie zabardzo chce się wychodzić i iść do sklepu 30 min (tam i zpowrotem) by sobie coś kupić do jedzenia słodkiego. pozatym czego oko nie widzi tego żołądkowi nie żal :P

Nie zgodzę się z Tobą zanim wejdę to robię sobie w głowie liste produktów, które musze kupić (chleb, masło, szyneczka).
te produkty prowadzą do otyłości, a jak ktoś jest uzależniony to nie ma znaczenia ile ma do sklepu jak mi się zechce loda to pójdę na piechotę 5 km do sklepu nie ma odwrotu nie potrafię myśleć o niczym innym to nie możliwe wszystko wygląda jak lód i bez niego nie da rady!!!
INDEKS ŻYWIENIOWY; pomogą nam we właściwej ocenie, przy realnym doborze pokarmów dla nas biologicznie prawidłowych. Tabele te, opracowali naukowcy z instytutu o nazwie; INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszard Lorenca w Krakowie.
P. S. Chleb typu KR-IRL, stanowi aktualnie o wartości zdrowia oraz szczupłej prawidłowej sylwetce. Dostarcza ogrom energii, eliminującej GŁÓD, dlatego iż, glukoza w nim zawarta, stabilizuje poziom cukru w organizmie człowieka, na ok. 4-5 godzin !!, tzw. NISKIE węglowodany.
Przepis wypieku Chleba typu KR-IRL zamieszczony jest na stronie internetowej, ADRES:
http://www.magdalirl.com.pl/
wusik

Dołączenie: 30 Lip 2009, 10:26

Postprzez azzkaa w 13 Mar 2010, 20:26

Znalazłam pewien sposób by stłumić łaknienie. Nie jest on rewelacyjny ale potrafi pomóc. "Zalewam głoda" herbatą. za każdym razem gdy mam chęć na coś słodkiego wypijam kubek herbaty. Zdarza się że wypijam kubek co 20-30 min ale lepsze to od batonika. Nie należę do osób szczupłych i ciężko jest mi odmówić sobie jedzenia. Popieram również poprzedników że pomagają jogurty i owoce
azzkaa

Dołączenie: 13 Mar 2010, 19:34

Postprzez balbina w 11 Lip 2010, 22:00

Z tym zalewaniem to prawda zamiast herbaty stosowałam wodę mineralną.Pomogło.Jeżeli mało pijesz to stawiaj sobie szklankę wody i niewolno Ci jeśc aż wypijesz następnie poczekaj z 10 -15 min i zobacz czy naprawdę jesteś głodny..
balbina

Dołączenie: 04 Lip 2010, 09:26

Powróć do nadwaga

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość