Aby korzystać z forum musisz się zarejestrować!

Niepełnosprawność ruchowa

Niepełnosprawność ruchowa

Postprzez danek w 17 Paź 2008, 08:35

Chciałbym wiedzieć, czy oprócz mam-problem jest jakiś portal, w którym niepełnosprawni mogą sobie pogadać na trapiące ich tematy?
danek

Dołączenie: 01 Paź 2008, 18:07

Re: Niepełnosprawność ruchowa

Postprzez qqq1980 w 26 Lis 2008, 22:57

Nie jestem niepełnosprawnym, ale kiedyś szukałem takiej strony i owszem znalazłem, ale nie było to to o czym piszesz.
qqq1980

Dołączenie: 08 Paź 2008, 23:45

Postprzez bibo w 08 Sty 2009, 11:02

Jestem pełnosprawny, choć zawsze coś dokucza, ale to już drobny problem. Uważam, że dobrze jest nie, mogąc wyjść z domu, móc porozmawiać czy korespondować z innymi ludźmi, którzy mają te same problemy. Szczególnie jest to dobre dla samotnych i właśnie niepełnosprawnych ruchowo. Jedyny problem to koszt komputera i internetu. Nie wszystkich na to stać, choć w przypadku niepełnosprawnych to może być jedyny aktywny kontakt ze światem. Myślę, że podłączenie internetu dla takich ludzi mogło by być darmowe.
bibo

Dołączenie: 08 Sty 2009, 10:44

Postprzez egzesja w 17 Mar 2009, 20:56

Darmowe podłączenie...

Ale po jaką cholerę się odseparowywać od ludzi. Według mnie jest to duży błąd, ponieważ trudniej będzie ci nawiązywać jakiekolwiek kontakty w realu.
W Polsce miałam kilku znajomych na wózku. Bardzo ich lubiłam. Ścigaliśmy się w szkole, jeździliśmy na spacery (ja rower), piliśmy piwo, pomagaliśmy sobie nawzajem razem z paczką przyjaciół na dworze, robiliśmy kabaret.
Zamknięty pokój powoduje twoją większą alienację - a to ci na pewno nie pomorze w przyszłości.
I nie gadaj, że masz problem z windą, czy wyższym piętrem.
Myśmy kumpla wnosili z 8 piętra na górę (bo tylko tak można było się wydostać z jego blokowiska- jakiś problem był) i znosiliśmy z 11 na dół. Przez neta nie poznasz niepełnosprawnego, który będzie mógł ci pomagać itp.
Naprawdę niektórzy niepełnosprawni mnie rozwalają.
Po prostu pukasz do sąsiada - ej pomóż mi. Dajesz czekoladę czy kij wie co i po sprawie. Jesteś po chwili w niezamkniętej przestrzeni wśród ludzi.
Jesli ludzie z tobą nie rozmawiają to problem nie tkwi w niepełnosprawności, lecz w twoim charakterze. Popatrz na ludzi na żywo, zmien swoje nastawienie na świat + uśmiech i już byś miał przyjaciela takiego jak np. ja.
Nie wstydź się siebie.
A ja bym ci odłączyła całkowicie neta. Złaż do ludzi w realu, a nie zamykaj sie w domu przed kompem.
Wiosna się zbliża... nie ma jak to pierwsze piwko w knajpowym ogródku.

I nie pieprzcie, że nie możecie wyjść z domu.

Dobra, jeśli chodzi ci o 1 godzinne klikanie z ludźmi : wpisujesz w google: niepełnosprawni forum, forumowiska (o) - coś znajdziesz
egzesja

Dołączenie: 15 Mar 2009, 00:12
Miejscowość: Liverpool/Tychy

Postprzez poranna3 w 12 Maj 2009, 14:44

egzesja masz dużo racji, ale myślisz tylko o ludziach którzy w jakiś sposób mogą się poruszać i opuszczać swoje mieszkania, tylko nie chcą, ale jest wielu takich , którzy są unieruchomieni i przykuci do łóżka i nie mają możliwości wyjścia z domu chociaż bardzo tego by chcieli. Takim ludziom trzeba pomóc w kontakcie ze światem i ludźmi chociażby swoją obecnością u nich w domu a jeżeli nie mamy czasu to udostępnić im internet. Wasz kumpel miał dużo szczęścia, że miał takich kolegów, ale niestety jest wielu ludzi przykutych do wózków i łóżek , których nikt nie odwiedza, jedynie rodzina jeżeli ją ma lub opieka społeczna. To jest przykre ale tak jest.
poranna3

Dołączenie: 09 Paź 2008, 20:10

Powróć do niepełnosprawność

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość